Werkstress - bedrijven

Balans in het werk vinden en houden is lastig. Veel werknemers hebben last van werkstress. Een groot deel daarvan loopt dus jaarlijks het risico op het krijgen van een burn-out. Zeker niet iets om weg te wuiven. Ook niet het feit dat werk en privé nu eenmaal met elkaar verbonden zijn. Zo kan een hoge werkdruk ervoor zorgen dat een werknemer in zijn vrije tijd niet genoeg ontspant. Aan de andere kant kunnen omstandigheden in de privésfeer het werk nadelig beïnvloeden. Beide situaties zorgen ervoor dat uw werknemers minder in balans zijn. In het huidige 'nieuwe werken' wordt steeds meer een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van werknemers om ook zelf een goede balans te vinden tussen werk en privé.

Door te lang en te veel aan stress, vernauwt (figuurlijk) het zicht van de werknemer.

Ziet u het als goed werkgeverschap om uw werknemers hierbij te helpen? Ik zet me daar met Business in Balans graag samen met u voor in. Het is mijn passie om werkstress aan te pakken en samen naar een oplossing te zoeken, zodat uitval wordt voorkomen. Herkenning, erkenning en inzicht zijn sleutelwoorden in mijn coaching.

Herken de signalen van uw medewerker bij werkstress o.a.:

- Afname van werkplezier.

- Maakt meer fouten dan voorheen.

- Een teruggetrokken of juist geïrriteerd reactie terwijl uw werknemer niet zo is.

- Kan geen grenzen aangeven.

Door het inzichtelijk maken van de stressveroorzakers, het erkennen van de problematiek en handvatten te bieden hoe men hiermee om kunt gaan en/of verandering van gedrag, komt uw medewerker weer terug in balans. Waardoor de kans op uitval voor korter of langer termijn door het teveel ervaren van werkstress afneemt. Ieder persoon ervaart stress op een individuele manier, de ene persoon heeft een hele drukke baan en vaart hier goed bij, voor de ander is een kleine verhoging van werkdruk al erg belastend. Daarom is een persoonlijk inzicht en een op maat benadering van het coachtraject van belang.

Resultaat:

- Uw medewerker krijgt weer grip op zijn werkzaamheden.

- Verminderde risico op uitval op psychisch en/of psychosomatisch vlak.

- Verbeterde werkethos van de medewerker.